Thursday 22 November 2007

Conny van Riestchoten trophy (Dutch yachtsman of the year)..... in Dutch



Op donderdag 22 november 2007, werden de winnaars bekendgemaakt van de Conny van Rietschoten Trofee 2007. Het zijn Marcelien de Koning en Lobke Berkhout die voor de tweede derde maal op rij de Conny van Rietschoten Trofee winnen.
De jaarlijkse ‘Zeiler van het jaar’ uitreiking vond plaats in de SociĆ«teit van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging ‘De Maas’ in Rotterdam in het bijzijn van eenieder die in de zeilwereld een rol van betekenis vervult.
Het juryrapport:

‘Hoewel er in het afgelopen jaar door meerdere zeilers geweldige prestaties zijn neergezet, was het voor de jury niet moeilijk tot een keuze te komen.

Drie keer is scheepsrecht moeten Marcelien de Koning en Lobke Berkhout hebben gedacht toen ze dit jaar aan het WK begonnen. Na hun titels in San Francisco in 2005 en Rizhao in 2006 was het in het Portugese Cascais opnieuw raak. De jury heeft diep respect voor deze uitzonderlijke prestatie. Een prestatie die ook in Den Haag niet onopgemerkt is gebleven en de Koningin heeft kunnen behagen, want het duo ontving na afloop van de prijsuitreiking bij het Open Nederlands Kampioenschap een koninklijke onderscheiding.

De jury onderschrijft de woorden van de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, de heer Borghouts, die Marcelien en Lobke op 7 oktober jongstleden de versierselen omhing welke behoren bij het ridderschap in de Orde van Oranje Nassau. Drie keer achtereen wereldkampioen en dat onder zeer verschillende omstandigheden, is een unieke prestatie in de Nederlandse zeilsport. En wie dat klaarspeelt, is simpelweg de beste.

Maar Marcelien en Lobke zijn van mening dat volgend jaar de kroon op het werk moet worden gezet met een gouden plak op de Spelen. Niet voor niets hebben de dames hun campagne Xpedition Gold genoemd. De jury wenst het duo dan ook heel veel succes toe op de Olympische Spelen.’

De Conny van Rietschoten Trofee is sinds 25 jaar de belangrijkste zeilprijs van Nederland. Hij is vernoemd naar een van de grote zeilers die ons land heeft voortgebracht, Conny van Rietschoten, in 1977/1978 en 1981/1982 winnaar van de Whitbread, een zware zeilrace rond de wereld. De huidige naam van de race is Volvo Ocean Race.

De Trofee wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandse zeiler of zeilster, die zich heeft onderscheiden door een opmerkelijke prestatie in wedstrijdverband, dan wel aan een persoon die zich op bijzondere wijze voor de zeilsport verdienstelijk heeft gemaakt.

Aan de watersporters van Nederland is de afgelopen maanden gevraagd kandidaten voor te dragen in een of meer categorieƫn.
Kandidaat-genomineerden waren dit jaar:

Margriet Fokkema/Marieke Jongens en Nina Keijzer/Anneloes van Veen (Categorie Jeugdzeilen/surfen), Marcelien de Koning/Lobke Berkhout en Pieter Jan Postma (Categorie Internationaal en Olympisch zeilen/surfen), Piet van Nieuwenhuyzen en Jochem Visser (Categorie Zeezeilen) en Fred Imhoff en Gerard Dijkstra (Categorie Bijzondere verdienste). De vetgedrukte namen zijn de categorie-winnaars.

Uit deze winnaars koos de jury dus Marcelien de Koning en Lobke Berkhout als winnaars van de Conny van Rietschoten Trofee 2007.

Stichting Zeiltrophy
Hans Zuiderbaan
voorzitter